PLA DE VOLUNTARIAT DE PLÀUDITE TEATRE
1) El voluntariat, la missió i el pla estratègic
Aquest és el Pla de Voluntariat (PdV) de l’entitat Plàudite Teatre. Espai d’Arts Escèniques.
En els Estatuts de la nostra entitat, entre les activitats estratègiques per a complir, es llegeix en el punt i) “Potenciar i fomentar la participació i la implicació del voluntariat al territori”. Per tal de fer efectiva l’ activitat estratègica marcada pels Estatuts l’Organització es dota d’una Política de voluntariat que l’ orienta en com s’ha de dur a terme les diferents aspectes i nivells del PdV que es posa en marxa en ella. Aquesta política de voluntariat – que es deriva de la Política general i del compromís de l’Organització amb la societat, d’acord amb la missió, els valors i la visió establerta, té també, com la política general, l’objectiu la promoció d’activitats relacionades amb el món de la cultura, l’art i la formació, generant processos de transformació social vinculats als territoris i donant prioritat a les Arts Escèniques (grup de teatre, tallers, cursos, actuacions, exposicions, assajos, publicacions, concerts, conferències, festivals, viatges, etc.)
El PdV es concreta en aquests punts clau:
– Promoure la participació dels professionals i dels voluntaris a les activitats de l’organització per tal d’aconseguir l’alineació de tothom en la consecució dels objectius.
– Facilitar la transmissió de coneixements sobre formes de treball de voluntaris en les realitats socials en les que s’incideix, sobre la tasca educativa.
– Establir aliances amb altres sectors i treballar en xarxa amb altres organitzacions.
2) Definició i àmbits de voluntariat a Plàudite Teatre
– Utopia, per avançar cap a una societat inspirada en els valors de la pau, la democràcia i la fraternitat
– Solidaritat i cooperació, basades en el respecte a la dignitat de les persones i dels pobles, a la diversitat i als drets humans
– Iniciativa, fomentar la participació, l’autonomia personal i esforç individual i col·lectiu per desenvolupar una ciutadania activa i responsable
– Felicitat, formació de persones que aspirin a una vida feliç, que es fonamenti en l’autoconfiança i en l’obertura a l’altre, en l’honestedat, la generositat, l’expressió dels sentiments i el compromís amb la comunitat.
– Independència
– Transparència
– Pluralisme
– Sostenibilitat
– Coherència
En l’entitat hi ha molts àmbits i nivells d’actuació on poden estar adscrits els voluntaris. Cada un d’aquests àmbits o nivells demana un perfil adient i diferent de voluntari. Actualment poden ser els següents:
– Drets del voluntari respecte l’entitat:
– Deures del voluntari:
Des de les entitats i projectes que s’inclouen en l’entitat, així com des dels seus òrgans directius i des de la Comissió de Polítiques hi ha un esforç per a augmentar el reconeixement i la consolidació del paper del voluntari en l’entitat, alhora que es vol fer més visible la seva força i els resultats de la seva acció diària.
Aquest projecte de fer visible, reconèixer i consolidar el voluntariat comporta una millora en la gestió dels voluntaris dels diferents àmbits on poden actuar i cal fer un esforç per a desenvolupar un procés sistematitzat, curt i adequat a cada realitat, que permeti que qualsevol persona que vulgui col·laborar en les actuacions de l’entitat, ho faci amb plena satisfacció per a ella i amb utilitat i eficàcia per al compliment dels valors i objectius de tota l’entitat. Per tal que es concreti la millora de la gestió del voluntariat i que en el futur es pugui anar fent millores i adaptant-lo a les situacions que es presentin , així com garantir un mínim d’ homogeneïtat institucional que millori l’organització i gestió del voluntariat, s’ha inclòs la gestió del voluntariat en el Sistema de Gestió Integrat que té la organització.
Per tal de definir els processos a seguir en les diferents etapes per les que passa un voluntari al llarg de la seva relació amb l’entitat, així com les eines a utilitzar en els diferents àmbits d’actuació s’ha elaborat un Procediment de Gestió de voluntariat, que s’inclou dins el Procés de Gestió de Recursos Humans.
La Gestió de Voluntariat inclourà els aspectes següents:
Seran descrits en el procediment esmentat i en altres referents a la gestió i formació dels recursos humans que ja eren vigents en el sistema de gestió. Així mateix s’elaboraran les instruccions necessàries per algunes activitats que poden ser més adients a la gestió del voluntariat.
Quan es tracti d’un projecte específic de voluntariat, es tindrà en compte en la planificació d’aquest projecte tot el que fa referència a la transferència de coneixements, per tal que sigui inclosa como una activitat i una forma de reconeixement dels voluntaris i altre personal integrat en el projecte.
És responsabilitat de la Direcció General i hi haurà el Comitè del Voluntariat que vetllarà també per a la bona gestió del voluntariat. També es nomena un responsable del Pla de Voluntariat, que serà un membre de l’equip tècnic, i que seguirà el compliment i manteniment del descrit en el procediment.
El Comitè del Voluntariat estarà format per:
– Responsable Pla Voluntariat
– 1 responsable de formació
– Responsable projectes voluntariat
En cada entitat, servei o projecte es nomena un responsable de la gestió directe dels voluntaris, quant a captació, selecció, incorporació, participació i desvinculació, i ho farà seguint el que està explicitat en aquest procediment. Aquests responsables tindran reunions amb el responsable del Pla de Voluntariat, amb la periodicitat que s’acordi en cada àmbit, nivell o projecte.
Pel seu caire estratègic s’inclou la captació de voluntaris dins el Pla de Voluntariat deixant la selecció com un element de gestió i especificat dins el procediment Gestió de Voluntariat. La captació de voluntaris a l’entitat té dos camins:
A).- Els acords amb entitats i empreses es basen en el Pla Estratègic que aposta per l’establiment d’aliances i pel treball en xarxa. Els acords respecte al treball de voluntaris pot ser amb gran diversitat d’entitats: centres educatius, organitzacions sense ànim de lucre, empreses.
B).- Quant a la captació de voluntaris pròpiament dita, es pot considerar que és una acció estable i continua, si bé en alguns moments hi pot haver una necessitat major de persones voluntàries segons una entitat o àmbit determinat o bé per algun projecte en concret. Per a la captació podem distingir entre Accions i Campanyes.
Accions de captació: Són iniciatives d’informació i sensibilització que es fan de manera habitual i amb caràcter ordinari. La seva finalitat es despertar interès entre la població cap a la col·laboració voluntària amb les activitats de l’entitat Plàudite Teatre. A mode d’exemple, poden ser:
Campanyes de captació: Responen a iniciatives programades. Tenen per objecte la incorporació de diferents col·lectius i la cobertura de diferents projectes d’intervenció. Són accions temporals i en moments determinats de l’any i, segons les necessitats de voluntariat es poden adreçar a grups de població diferents: estudiants d’IES, joves en una població o barri determinat, adults (pares i mares d’infants d’esplais), professionals especialitzats per a uns projectes o accions determinats. En aquests casos seran campanyes específiques. En definir-les es determinaran els objectius, les persones destinatàries, metodologia i calendari d’accions i canal de captació que es vulgui utilitzar i quines accions de les abans descrites integraran la campanya.
Eines per fer la captació: En fer la captació es tindrà en compte les necessitats de serveis voluntaris que té l’entitat utilitzant els registres adients com:
En qualsevol cas, és important garantir que és dóna la Informació prèvia necessària a les persones interessades en col·laborar voluntàriament, per tal d’ assegurar-se que les expectatives de la persona interessada se adeqüen a l’organització i la seva oferta de voluntariat.
En aquest sentit, cal assegurar-se de:
Quant a l'autor